Lars ligaments in Nederland

By | 21 december 2015

Ondanks het feit dat Lars Ligaments al meer dan 20 jaar op de markt is, komen we in Nederland de Lars band relatief weinig tegen. Dit vooral door de negatieve beeldvorming in de jaren 80 met de zogenaamde 1e en 2e fase kunststof ligamenten die op vrij grote schaal geïmplanteerd werden. Veelal moesten deze implantaten vroegtijdig verwijderd worden waardoor de 3e fase ligamenten nooit een eerlijke kans gekregen hebben binnen onze landsgrenzen.

In België en Groot Brittannië en natuurlijk Frankrijk is de Lars een algemeen geaccepteerd alternatief voor lichaamseigen pezen. Vooral bij actieve mensen en sporters die snel weer op niveau willen presteren is de Lars een populair alternatief. Dit komt ook door het systeem in bijvoorbeeld België waar een patiënt mag bijbetalen voor een ingreep die niet in het standaard pakket zit.

Aangaande de Lars kunststof ligamenten zijn er tientallen studies met meerdere jaren follow up. Bijvoorbeeld ACL studies met 8 en 10 jaar follow up, AC Luxatie met 3 jaar follow up etc.

cropped-lars_ligament_qliniq_BV